Onze rasbieren op recepties

Bij een geslaagde receptie staan lekker eten en drinken natuurlijk centraal. Bier neemt steeds vaker de plaats in van de traditionele wijn of champagne. Bier is immers frisser en lest de dorst beter dan wijn, bovendien heeft het een matig alcoholgehalte. Pils is altijd een goede keuze, maar om verrassend uit de hoek te komen is een keuzeaanbod van speciaalbieren een uitstekend idee. Met de rasbieren van PALM Belgian Craft Brewers krijgt uw receptie een bijzondere, Belgische kwaliteitsuitstraling.

Bier serveren op recepties is niet alleen vernieuwend, het oogt ook goed, zeker als het elegant gebeurt. Elegantie, verassende originaliteit en kwaliteit zijn de boodschap en dat moet uitgestraald worden door zowel het glas, de schenkwijze als het keuzeaanbod.

  • Omdat men op recepties vaak het glas in de hand houdt, is een glas op voet aanbevolen. Zo kan opwarming van het bier vermeden worden.
  • Bijschenken hoort tot het ritueel, daarom zijn glazen met een kleine inhoudsmaat ideaal (18 cl topvol).
  • Bier blijft fris en aantrekkelijk dankzij een schuimkraagje tot de laatste slok. Een goed bierglas heeft een diameter die naar onder toe kleiner wordt. Daardoor wordt de hoogte van de schuimkraag in stand gehouden.
  • Het glas mag het bier bij het inschenken niet opwarmen, daarom moet de glaswand dun zijn.
  • Een glas moet ook elegantie uitstralen.

Met dit alles werd rekening gehouden bij het ontwerp van het Master Beers-glas, dat bier zowel in de gastronomie als op recepties een aantrekkelijke plaats geeft.

De schenkwijze van onze rasbieren


De eerste glazen vult u op voorhand. Laat ze op een dienbord ronddragen; zo kunnen gasten snel bediend worden.

Vervolgens gaat u rond om bij te vullen met 75 cl-flessen of met glazen karaffen die worden bijgevuld aan de tap. De kunst bestaat erin tijdens het tappen geen schuim te creëren en de verzadiging met koolzuur op peil te houden. Gebruik daarom voorgekoelde karaffen die u tijdens het tappen schuin houdt.

Op recepties is het altijd warm, verfrissing is dus van het grootste belang. Serveer daarom alle bieren koud en schenk steeds bij in kleine hoeveelheden.

Om de 75 cl-flessen en glazen karaffen koel te houden kunt u ijsschotels op het buffet of de presentatietafel plaatsen. Ze geven het bier bovendien een bijzondere en elegante plaats in het geheel.

Schenken en serveren van 75 cl-flessen

Plaats de fles in een ijsemmer aan tafel. Presenteer vervolgens de fles aan de klanten.

Maak het muilbandje los, neem de kurk stevig tussen de vingers en geef een voorzichtige draai onderaan de fles.

Ontkurk de fles. Houd de fles steeds schuin met de duim in de bodem. Let op! Bij flessen die liggend bewaard worden, zoals sommige ‘oude geuzen’, kan er zich een gistbodem gevormd hebben in de flessenhals en over de volledige lengte van de fles. Houd in dit geval de fles steeds schuin horizontaal en giet het eerste geutje naast het glas.

Laat het glas rechtop op de tafel rusten en schenk het rustig in, zonder gutsen of ‘klokken’.